ANNE

2020-08-15

Toplumun temel taşı aile, ailenin temel taşı da annedir. Anne bir çocuk doğurmaz, toplumu doğurur. Toplumun sağlığı annenin sağlığı ile mümkündür. Sağlıklı annede adaletli, sevgi, güven, saygı ve takdir dolu bir ortamda oluşur. O zaman anneyi anlatmaya aileyi anlatmakla başlamalıyız.

AİLE: Kendisine oluşturan bireylerin mutluluk ceşmesi olan, bireylerin birbirleriyle yüreklerini paylaştığı, evin bir barınak olmaktan öte bir sığınak hatta cennete dönüştüğü, hayatın fıtınalarından sığınıldığı bir limandır.

Aile; nikah akdi ile aynı çatı altında olan kadının ve erkeğin birbirine muhtaç olması, birbirine dayanması ve güvenmesi demektir.

İyi bir anne adayı öncelikle eşini iyi seçmekle başlar hayat macerasına…

Bunun için Allah Resulü evlenecek adaydaki özellikleri; güzellik, asalet, zenginlik ve güzel ahlak olarak sıralar. Önceliğin dindarlık üzerine olmasını da tavsiye ederken diğer maddeler önemsizdir demez.

Aile; dayanışma, güven, ilgi, yardım, fedakarlık üzerine adaletle inşaa edilir. İslamın ideal aile modelinde; ev bir okul, bu okulda hanımların hocaları kocaları, çocukların hocaları da anneleridir.

İyi bir anne, ancak mutlu bir ailede oluşur. O zaman, mutlu aile olmanın yolları araştırılmalı ki, iyi bir anne olunsun, göz aydınlığı evlatlara sahip olunabilsin, sağlıklı toplum oluşabilsin...

Şartsız bir sevgi üzerine kurulan evlilikler daha mutludur. Şartlı sevgide “şöyle davranırsan seni severim öyle yaparsan seni sevmem” mesajı verilirken şartsız sevgi ise “ Seni sen olduğun için seviyorum” vardır.

Evi cennetten bir köşe yapan sevgi, cehennemden bir çukur yapan ise sevgisizliktir.

Sevginin cennetten bir köşeye dönüştürdüğü evlerde yetişen çocuklar, kendisiyle barışık, kendisine ve başkalarına güvenen, sevecen, umutlu, hoşgörülü ve mutlu bir insan olarak hayata atılırlar.

Sevginin tezahürü kaskançlıktır. Lakin her kıskançlık sevgiden doğmaz. Bazen nefretin sonucudur. Sevgiden doğan kıskançlık sevgiyi geçerse sevgiyi bitirir.

Sevginin bedeli ilgidir. “Seni seviyorum” deyipte sevginin bedeli olan ilgi ve emeği göstermeyen biri, bedeli ödenmediği için haksız bir kazanç yapmak istemiştir.

Sevgisiz ve emeksiz bir aile, reisin baskısı ve zorbalığıyla bir arada tutulmak zorundadır. Böyle yuvalarda ev sığınak hükmündedir. Aile reisi bir kral, geri kalan fertlerde asker hükmündedir.

Aile bireylerine özgürlük sevgiyle verilir. Sevgi olmayan yerde güven yoktur.

Kısaca sevgi ailenin temelidir. Sevgi temeli üzerine oturan bir ailede, güven ve saygı gelir.

Sevgi, saygı ve güvenle oluşan temelin üzerine kurallara dikkat edilirse, muhakkak sağlıklı bir aile oluşur.

Duyguları karışık, aniden değişen, değişimde dengeyi salayamayan insanların oluşturduğu ailelerde mutluluğu sağlamak zordur.

Bencil ve çıkarcı insanlar ne mutlu olurlar ne de mutlu ederler. Fedakar olan eşler mutlu olur ve mutlu ederler.

Evdeki bütün acıları, elemleri, mutlulukları, sevinçleri vs. paylaşanlar mutlu olur.

İhtilafları ve anlaşmazlıkları çatışmaya ve kavgaya dönüştürmeyen, yani uzlaşan aile bireyleri mutlu olur.

Bütün kararları beraber alan, istişare ile karar alan aileler mutlu olurlar.

Birbirlerinin hassas konularına duyarlı, özel durumlarında anlayışlı olan aileler mutlu olurlar.

Birbirine muhtaç olduğunu bilen ve birbirine dayanan ve güvenen eş mutlu yuva kurar.

Evdeki ve dışardaki yaptığı her işi ibadet şuuru ile yapan eşler muhakkak mutlu olurlar.

Kendi hatalarını gören ve devamlı eleştiye açık olan insanlar mutlu olur, mutlu ederler.

Verdiği sözde duran yalan söylemeyen ve emanet şuuru olan eşler muhakkak mutlu yuva kurarlar.

Mutlu yuva içinde şefkat, merhamet, sevgi, bilgi, ilgi ortamında değerli ve biricik duygusunu elde eden, kendini değerli ve özgür hisseden anne mutludur.

Böylelikle mutlu anne ne istediğini bilen, sağlıklı mutlu evlatlar yetiştirir. Zira bir annenin en büyük mutluluğu evladının mutluluğuyladır.

Ves-Selam